Az 1988-ban bemutatott Boeing 747-400-asok igen biztonságos repülőknek számítanak, azt azonban már jóval kevesebben tudhatják róluk, hogy a géptípus szoftverrendszerét nem USB-kulcson vagy felhőn át, hanem floppy-lemezek segítségével frissítik. Minderre a Pen Test kiberbiztonsági cég hívta fel a figyelmet.

A társaság szakemberei nemrég közelről is megvizsgálhatták az egyik ilyen repülő pilótafülkéjét, amire azt követően nyílt lehetőségük, hogy a British Airways a típus összes járatát nyugdíjazta. Erre azért került sor, mert a koronavírus-járvány a brit céget is megtépázta, aminek következményeként több útvonalat is felfüggesztettek. Más légitársaságoknál azonban továbbra is használatban marad a típus.

A floppy-lemezes frissítés önmagában nem meglepő, és nem is egyedi megoldás: a Pen Test szerint sok társaság használja, mivel biztonságosnak számító eljárásról van szó.

A kutatók szerint a floppy-lemezeket egy, a pilótafülkében elhelyezett meghajtón át lehet behelyezni, majd pedig nekilátni az új szoftververzióra való frissítésnek. Ezt ráadásul igen gyakran, havonta kell elvégezni. A munkát egy mérnök végzi, aki a lemezekről egyenként betölti a frissítéshez szükséges fájlokat. A Pen Test szerint van olyan társaság, amely a repülő útvonalakkal kapcsolatos adatbázisát is floppykról frissíti.